7-те характеристики на най-важните течности

Автор: Roger Morrison
Дата На Създаване: 17 Септември 2021
Дата На Актуализиране: 1 Може 2024
Anonim
Здесь всё, что нужно знать о 7G Tronic! Детальный обзор АКПП Mercedes 722.9.
Видео: Здесь всё, что нужно знать о 7G Tronic! Детальный обзор АКПП Mercedes 722.9.

Съдържание

The характеристики на течностите Те служат за определяне на молекулярната структура и физичните свойства на едно от състоянията на материята.

Най-изследваните са свиваемост, повърхностно напрежение, кохезия, адхезия, вискозитет, точка на замръзване и изпаряване.

Течността е едно от трите агрегатни състояния на материята, а другите две са твърди и газообразни. Съществува четвърто състояние на материята, плазма, но то се появява само при условия на екстремно налягане и температури.

Твърдите вещества са вещества, които поддържат формата си, с които лесно могат да бъдат идентифицирани като обекти. Газовете са вещества, които се намират във въздуха и се диспергират в него, но те могат да бъдат задържани в контейнери като мехурчета и балони.

Течностите са в средата на твърдо и газообразно състояние. Като цяло, чрез упражняване на промени в температурата и / или налягането, е възможно течността да премине в някое от другите две състояния.


На нашата планета има голям брой течни вещества. Те включват маслени течности, органични и неорганични течности, пластмаси и метали като живак. Ако имате различни видове молекули от различни материали, разтворени в течност, това се нарича разтвор, като мед, телесни течности, алкохол и физиологичен разтвор.

Основни характеристики на течното състояние

1- Компресируемост

Ограниченото пространство между частиците му прави течностите почти несвиваемо вещество. С други думи, натискането, за да принуди известно количество течност в пространство, което е твърде малко за обема си, е много трудно.

Много шокове за автомобили или големи камиони използват течности под налягане, като масла, в запечатани тръби. Това помага да се поеме и противодейства постоянният шум, който коловозът упражнява върху колелата, търсейки най-малкото предаване на движение към конструкцията на превозното средство.


2- Държавни промени

Излагането на течност на високи температури би довело до изпаряване. Тази критична точка се нарича точка на кипене и е различна в зависимост от веществото. Топлината увеличава разделянето между молекулите на течността, докато те се отделят достатъчно, за да се разпръснат като газ.

Примери: водата се изпарява при 100 ° C, млякото при 100,17 ° C, алкохолът при 78 ° C и живакът при 357 ° C.

В обратния случай излагането на течността на много ниски температури би довело до нейното втвърдяване. Това се нарича точка на замръзване и тя също ще зависи от плътността на всяко вещество. Студът забавя движението на атомите, увеличавайки тяхното междумолекулно привличане достатъчно, за да се втвърди до твърдо състояние.

Примери: вода замръзва при 0 ° C, мляко между -0,513 ° C и -0,565 ° C, алкохол при -114 ° C и живак при приблизително -39 ° C.

Трябва да се отбележи, че понижаването на температурата на даден газ, докато стане течност, се нарича кондензация и нагряването на твърдо вещество в достатъчна степен би могло да го стопи или разтопи в течно състояние. Този процес се нарича синтез. Цикълът на водата напълно обяснява всички тези процеси на промени в състоянието.


3- Кохезия

Това е тенденцията на един и същи вид частици да се привличат помежду си. Това междумолекулно привличане в течности им позволява да се движат и текат, задържайки се заедно, докато намерят начин да увеличат максимално тази привлекателна сила.

Сближаването буквално означава „действие на слепване“. Под повърхността на течността силата на кохезия между молекулите е еднаква във всички посоки. Въпреки това, на повърхността молекулите имат тази привлекателна сила само към страните и особено към вътрешността на тялото на течността.

Това свойство е отговорно за течностите, образуващи сфери, което е формата, която има най-малката повърхност, за да максимизира междумолекулното привличане.

При условия на нулева гравитация течността ще продължи да се носи в сфера, но когато сферата бъде изтеглена от гравитацията, те създават добре познатата форма на капка в опит да останат залепени.

Ефектът от това свойство може да бъде оценен с капки върху плоски повърхности; частиците му не се разпръскват от кохезионната сила. Също така в затворени кранове с бавно капене; междумолекулното привличане ги държи заедно, докато не станат много тежки, т.е. когато теглото надвишава кохезионната сила на течността, тя просто пада.

4- Повърхностно напрежение

Кохезионната сила върху повърхността е отговорна за създаването на тънък слой частици, много по-привлечени един от друг, отколкото към различните частици около тях, като въздуха.

Молекулите на течността винаги ще се стремят да минимизират повърхността, като се привличат към вътрешността, създавайки усещането за защитна кожа.

Докато това привличане не е нарушено, повърхността може да бъде невероятно здрава. Това повърхностно напрежение позволява, в случай на вода, някои насекоми да се плъзгат и да останат върху течността, без да потъват.

Възможно е да се държат плоски твърди предмети върху течност, ако човек се стреми да наруши привличането на повърхностните молекули възможно най-малко. Постига се чрез разпределяне на тежестта по дължината и ширината на обекта, така че да не се надвишава силата на сцепление.

Силата на сцепление и повърхностното напрежение са различни в зависимост от вида на течността и нейната плътност.

5- Присъединяване

Това е силата на привличане между различните видове частици; както подсказва името му, това буквално означава "придържане". В този случай той обикновено присъства по стените на контейнери за течни контейнери и в зоните, където тече.

Това свойство е отговорно за течности, които овлажняват твърдите вещества. Това се случва, когато адхезионната сила между молекулите на течността и твърдото вещество е по-голяма от силата на междумолекулна кохезия на чистата течност.

6- Капилярност

Силата на сцепление е отговорна за покачването или падането на течности при физическо взаимодействие с твърдо вещество. Това капилярно действие може да се докаже в плътните стени на контейнерите, тъй като течността има тенденция да образува крива, наречена менискус.

По-голяма сила на сцепление и по-малка сила на сцепление, менискусът е вдлъбнат и в противен случай менискусът е изпъкнал. Водата винаги ще се извива нагоре, когато контактува със стена, а живакът ще се извива надолу; поведение, което е почти уникално в този материал.

Това свойство обяснява защо много течности се вдигат, когато взаимодействат с много тесни кухи предмети като сламки или тръби. Колкото по-тесен е диаметърът на цилиндъра, силата на прилепване към стените му ще накара течността да навлезе във вътрешността на контейнера почти веднага, дори срещу силата на гравитацията.

7- Вискозитет

Това е вътрешната сила или устойчивост на деформация, предлагана от течността, когато тя тече свободно. Това зависи главно от масата на вътрешните молекули и междумолекулната връзка, която ги привлича. Казват, че по-бавно течащите течности са по-вискозни, отколкото по-лесни и по-бързо течащи течности.

Например моторното масло е по-вискозно от бензина, медът е по-вискозен от водата, а кленовият сироп е по-вискозен от растителното масло.

За да тече течност, тя се нуждае от прилагане на сила; например гравитацията. Но е възможно да се намали вискозитетът на веществата чрез прилагане на топлина. Повишаването на температурата кара частиците да се движат по-бързо, позволявайки на течността да тече по-лесно.

Още факти за течностите

Както при частиците на твърдите вещества, тези на течностите са обект на постоянно междумолекулно привличане. Въпреки това, в течностите има повече пространство между молекулите, това им позволява да се движат и да текат, без да остават във фиксирано положение.

Това привличане поддържа обема на течността постоянен, достатъчно, за да могат молекулите да се държат заедно чрез действието на гравитацията, без да се разпръскват във въздуха, както в случаите на газове, но недостатъчно, за да се поддържа в определена форма, както в случай на твърди вещества.

По този начин течността ще се стреми да тече и да се плъзга от високи нива, за да обхване най-ниската част на контейнера, като по този начин приема формата на контейнера, но без да променя обема си. Повърхността на течностите обикновено е плоска благодарение на гравитацията, която притиска молекулите.

Всички тези описания, споменати по-горе, се наблюдават в ежедневието всеки път, когато епруветки, чинии, чаши, колби, бутилки, вази, резервоари за риби, резервоари, кладенци, аквариуми, тръбни системи, реки, езера и язовири се пълнят с вода.

Забавни факти за водата

Водата е най-често срещаната и обилна течност на земята и е едно от малкото вещества, които могат да бъдат намерени във всяко от трите състояния: твърдото вещество под формата на лед, нормалното му течно състояние и газообразното под формата на пари. Вода.

  • Това е неметалната течност с най-висока сила на сцепление.
  • Това е обикновената течност с най-високо повърхностно напрежение, с изключение на живака.
  • Повечето твърди вещества се разширяват, когато се стопят. Водата се разширява, когато замръзва.
  • Много твърди вещества са по-плътни от съответните течни състояния. Ледът е по-малко плътен от водата, поради което плува.
  • Той е отличен разтворител. Нарича се универсален разтворител

Препратки

  1. Мери Бегли (2014). Свойства на материята: Течности. Наука на живо. Възстановено от livescience.com.
  2. Сатя Шети. Какви са свойствата на течността? Запазете статии. Възстановено от reservearticles.com.
  3. Университет на Ватерло. Течното състояние. Начална страница на CAcT. Научен факултет. Възстановено от uwaterloo.ca.
  4. Майкъл Блабър (1996). Свойства на течностите: Вискозитет и повърхностно напрежение - междумолекулни сили. Университет на Флорида - катедра по биомедицински науки. Възстановено от mikeblaber.org.
  5. Групи по химическо образование. Свойства на течности. Изследователска мрежа на Боднър. Университет Пърдю - Колеж по наука. Възстановено от chemed.chem.purdue.edu.
  6. Основни течности. Andrew Rader Studios. Възстановено от chem4kids.com.
  7. Свойства на течностите. Катедра по химия и биохимия. Университет на Флорида, Талахаси. Възстановено от chem.fsu.edu.
  8. Енциклопедия на примери (2017). Примери за твърди, течни и газообразни вещества. Възстановено от examples.co.
Очарователни Статии
Отрицателно оцветяване: обосновка, техника, предимства и недостатъци
Прочети

Отрицателно оцветяване: обосновка, техника, предимства и недостатъци

The отрицателно оцветяване е специален метод за оцветяване, за да се подчертае присъствието на капсулата в някои микроорганизми - предимноtreptococcu pneumoniae, Klebiella pneumoniae Y. Cryptococcu ne...
Философско есе: характеристики, структура, теми, примери
Прочети

Философско есе: характеристики, структура, теми, примери

The философско есе Това е текст, в който автор критично анализира тема, пряко свързана с философията. Тоест те обикновено говорят за съществуване, смърт, справедливост, щастие и т.н. Целта му е да пок...
Прилепи: характеристики, морфология, поведение
Прочети

Прилепи: характеристики, морфология, поведение

The прилепи Те са бозайници, принадлежащи към отряда Chiroptera, чиито предни крайници, които са се приспособили като крила, им позволяват да извършват продължителен полет. Членовете на този вид са ед...